Pyłek pszczeli jest uznawany za niezwykle korzystny suplement na całym świecie. W niektórych stronach świata specyfik ten jest szczególnie doceniany. Na przykład na terenie Niemiec wiele osób uznaje pyłek pszczeli za lek o fantastycznych właściwościach. Zwolennicy uznają pyłek za tak zwany superfood i wychwalają jego pozytywne właściwości. Jednak na co tak właściwie pomaga i czego możemy oczekiwać po tym cudownym środku?

Wiele badań sugeruje, że pyłek pszczeli może wpływać pozytywnie na nasz organizm. Jakie potencjalne korzyści oferuje?

  • Łagodzenie stanów zapalnych;
  • Łagodzenie menopauzy i związanych z nią negatywnych efektów;
  • Wzmocnienie układu odpornościowego;
  • Działanie w postaci suplementu diety, który dostarcza organizmowi minerałów i witamin;
  • Wzmacnianie zdrowia wątroby i nerek;
  • Przeciwutleniacz, który oczyszcza organizm;
  • Przyspieszanie procesów gojenia ran;
  • Zmniejszanie stresu i ułatwianie zasypiania po ciężkim dniu.

Czym tak właściwie jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli jest po prostu kulką miodu wytworzoną przez młode pszczoły. To niewielkie kuleczki o żółtym kształcie i słodkim posmaku. Kiedy pszczoły lądują na kwiatach, wytwarzają je poprzez mieszanie swojej śliny z miodem lub nektarem kwiatowym znajdującym się na świeżych kwiatach. Pszczoły zanoszą te kuleczki do niewielkich plasterków w ulu. Pyłek powoli fermentuje, a następnie zasila całą kolonię pszczół. Jest zatem przechowywany w celu wytworzenia łatwej do przechowania energii dla pszczół pracujących na terenie ula.

Pszczelarze opracowali specjalną metodę, która pozwala im zebrać pyłek pszczeli bezpośrednio od pszczół. Przy wejściu do ula utrzymują oni gruby plaster miodu, który następnie jest zapełniany przez pszczoły, które myślą, że gromadzą pożywienie na później. Kiedy pszczoły przechodzą przez plaster miodu przygotowany przez pszczelarzy, strącają na niego pyłek pszczeli, przytwierdzony do swoich nóg. Pszczelarz zbiera wówczas zgromadzony pyłek pszczeli do wcześniej przygotowanego pojemnika znajdującego się pod plastrem miodu.

Co badania podpowiadają na temat pyłku pszczelego?

Korzyści płynące ze spożywania pyłku pszczelego przez ludzi mogą być różnorodne. Niektóre badania sugerują między innymi, że pyłek pszczeli może łagodzić stany zapalne. Ponieważ wiele sugestii wykazało, że regularne spożywanie pyłku pszczelego może wpływać na ludzkie ciało niczym przyjmowanie leków przeciwzapalnych. Badania nie były prowadzone na ludziach, jednak w jednym z nich naukowcom udało się ustalić, że ekstrakt przygotowany z pyłku pszczelego przyczynił się do zmniejszenia opuchlizny na łapach szczurów laboratoryjnych.

Pyłek pszczeli działa także jako antyoksydant. Niektóre badania powiązały pyłek pszczeli z właściwościami przeciwutleniającymi. Pomaga oczyszczać organizm na takiej samej zasadzie, co sfermentowana żywność. Przeciwutleniacze utrzymują ludzi w zdrowiu poprzez przeciwdziałanie utleniaczom, takim jak zanieczyszczenia powietrza i dym papierosowy, które mogą uszkodzić organizm.

Kolejna istotna zaleta pyłku pszczelego to oczyszczanie wątroby. Wątroba jest odpowiedzialna za oczyszczanie toksyn z organizmu. Dlatego też pyłek pszczeli za pośrednictwem swojego działania, jest w stanie odciążyć ją i pomóc w regeneracji organu. Poprawia pracę wątroby, a nawet pomaga jej dojść do siebie, jeżeli jest uszkodzona. Testy na zwierzętach wykazywały również, że żadne z nich nie miały problemu w związku z regularnym zażywaniem pyłku pszczelego.

Jednak najważniejszym aspektem, dla którego mnóstwo osób zażywa pyłek pszczeli i go wychwala jest wzmocnienie układu odpornościowego organizmu. Bez silnego układu odpornościowego mielibyśmy problemy ze zwalczaniem chorób, dlatego jest on niezwykle ważny dla naszego życia. Pyłek pszczeli wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Pomaga w usuwaniu grzybów, bakterii i wirusów z naszego ciała, dzięki czemu układ odpornościowy lepiej radzi sobie z chronieniem organizmu. Pyłek pszczeli zażywany regularnie zmniejsza ryzyko zatrucia pokarmowego.

Jest świetnym suplementem dietetycznym, a w niektórych stronach świata sfermentowany pyłek pszczeli jest postrzegany nawet jako lek, a nie tylko dodatek do diety.

Czy pyłek pszczeli może wywołać jakieś skutki uboczne?

Przede wszystkim warto zaznaczyć na samym początku, że powinniśmy kupować jedynie suplementy z renomowanego źródła. Istnieje ryzyko dotyczące tego, że możemy kupić skażony pyłek pszczeli lub taki, który został wymieszany z nieodpowiednimi dodatkami zaburzającymi jego dobroczynne działanie. Najlepiej kupować pyłek pszczeli bezpośrednio od pszczelarzy.

Pamiętajmy także o tym, że osoby uczulone na użądlenia lub ugryzienia pszczół powinny wstrzymać się przed zażywaniem tego rodzaju suplementów, ponieważ produkty fermentowane przez pszczoły zawierają ich ślinę, która może wywołać reakcję alergiczną.

Potencjalnie pyłek pszczeli nieodpowiednio stosowany może wywołać wysypkę, swędzenie, duszności, jak i obrzęk. Alarmujemy również do kobiet w ciąży, aby wstrzymały się przed regularnym suplementowaniem pyłku pszczelego, ponieważ może on zaburzać naturalny proces ciążowy.

Więcej porad dotyczących suplementacji znajdziecie w pochodnym artykule o zażywaniu imbiru https://www.zagadka.pl/na-co-moze-nam-pomoc-regularne-jedzenie-imbiru/